fbpx
Forenzičko računovodstvo i manipulacije u finansijskim izvještajima
Slider

Forenzičko računovodstvo i manipulacije u finansijskim izvještajima

Seminar je kreiran da bi prepoznali u kojim segmentima finansijskih izvještaja postoji prostor za manipulacije, te gdje se u praksi najčešće evidentiraju određene manipulacije.

Kroz seminar će vas voditi Fahrudir Hasanović.

Datum održavanja: Četvrtak, 28.01.2021.

Seminar je ograničen na 14 učesnika!

Prevare u finansijskim izvještajima postale su dio naše svakodnevnice. Prema izvještaju ACFE (Association of Certified Fraud Examination),  Report to the Nations, izdatom 2020-te godine, procjenjuje se da se na godišnjem nivou, zbog prevara gubi, 5,00 % prihoda kompanija, a medijan gubitaka po kompaniji iznosi preko 125.000 $.

Za razliku od razvijenih zemalja svijeta, gdje je forenzičko računovodstvo veoma ozbiljno organizovano, u Bosni i Hercegovini je još uvijek u početnoj fazi i pri tome je veoma slabo institucionalno i u praksi razvijeno. U posljednje vrijeme, u regionu, forenzičko računovodstvo dobija na značaju posebno poslije afere „Agrokor“, gdje se još uvijek utvrđuju razmjere lažnog finansijskog izvještavanja i tek će se u budućnosti vidjeti posljedice obmanjivanja svih interesnih grupa, koje se mora dokumentovati i sudskim epilogom.

Finansijski izvještaji imaju najbitniju ulogu pri donošenju strateških i operativnih odluka, te ih je stoga potrebno znati interpretirati i analizirati. Bitno je poznavati koje informacije pružaju pojedini dijelovi izvještaja, te gdje postoji prostor za manipulacije.

Finansijski izvještaji determiniraju odnose prema bankama, dobavljačima, kupcima i dioničarima kompanije, te stoga o njima umnogome zavisi cijena dionica poduzeća, mogućnost dobivanja kredita, ulaganja investitora.

Teme seminara:

Svrha forenzičnog računovodstva je otkriti nepravilnosti i prevare u poslovanju, a s obzirom na to da se radi o multidisciplinarnom pristupu, potrebna su znanja iz područja računovodstva, revizije, poslovne statistike, prava, finansijskog menadžmenta, informatike, poznavanja vještina verbalnog i neverbalnog komuniciranja.

Kako prepoznati i utvrditi postojanje prevare, na koji način se izvode, ko ih izvodi, pravni okvir poreske prevare, na koji način voditi forenzički intervju, poslovanje sa off-shore kompanijama, su samo neka od pitanja na koja će odgovoriti ovaj seminar.

Seminar će obrađivati sedam cjelina koje su vam potrebne da uđete u “svijet” forenzičkog računovodstva i manipulacija finansijskih izvještaja, a proći ćemo i kroz studiju slučaja “Agrokor”. Tematske cjeline smo podijelili kako slijedi:

Pravni okvir u Bosni i Hercegovini će obraditi osnove sudskog i tužilačkog sistema, kao i krivična djela iz privrednog kriminala. Također, pojasniti ćemo na koji način treba pristupiti formiranju krivičnog predmeta, koje su faze istrage i vrlo bitno, pojasniti zakonito prikupljanje dokumentacije, odnosno, dokaza. Zadnji dio predavanja će obuhvatiti sudsku praksu u Bosni I Hercegovini.

Forenzičko računovodstvo će obuhvatiti primjenu tehnika i analitičkih vještina sa ciljem otkrivanja manipulacija u finansijskim izvještajima. U sklopu institucionalnog okvira ćemo predstaviti slučajeve U.S. Securities and Exchange Commission, te pojasniti tehnike kreativnog računovodstva i kako u konačnici pristupiti forenzičkoj reviziji. Također, naučit ćete gdje se sve odvijaju manipulacije u finansijskim izvještajima.

Upoznavanje sa pojmom prevare i prevaranata će obraditi i predstavii pojmove trougao prevare, dijamant prevare, profil počinioca prevara i teorije prevara.

Poreska forenzika i poreske prevare obrađuje i obuhvata prevare sa ulaznim i izlaznim porezima. Predstavit ćemo kružne prevare u zemljama Europske unije, a u zadnjem dijelu izlaganja pojasnit ćemo najznačajnije tipologije poreskih prevara.

Forenzički intervju predstavlja komunikacijski alat u borbi protiv prevara. Na koji način trebate čitati verbalne i neverbalne znakove komunikacije tema je koju ćemo obraditi u ovom poglavlju. Također, naučit ćete kako trebate voditi intervju i koje faze intervju sadrži. Pojasnit ćemo kako da uvidite “lažna priznanja” i kako da postupate u toku intervjua.

Poslovanje sa Off-shore kompanijama je osjetljiva oblast i u sklopu ove teme obradit ćemo pojmove poreske oaze, jurisdikcije tajnosti i Off-shore poslovanje. Definirat ćemo pojmove stvarnog vlasnika, bavit ćemo se osnovnim načelima Off-shore poslovanja i definirati tipologije pranja novca.

Forenzikom u javnim nabavkama ćemo predstaviti koruptivne radnje radnje koje se dešavaju tokom procesa javnih nabavki i naučit ćete gdje trebate gledati i kako raditi reviziju javnim nabavki.

Cilj seminara:

Predstaviti forenzičko računovodstvo, računovodstvene prevare i manipulacije u finansijskim izvještajima. Seminarom će biti obuhvaćeni i pojašnjeni pojmovi: trougao prevare, dijamant prevare, “red flags-crvene zastavice”. Također, pojasnit ćemo i načine kako da se borite u borbi protiv prevara u Vašim kompanijama.

Tokom seminara ćemo pojasniti pojam “kreativnog računovodstva” i šta zapravo rade kompanije kako bi uljepšale svoj poslovni rezultat. Pojasnit ćemo koje analitičke procedure i tehnike treba primjeniti kako bi uspješno uočili lažiranje finansijskih izvještaja. Naučit ćete tehnike vođenja forenzičkog intervjua, proći ćemo kroz manipulacije u finansijskim izvještajima, Beneish M score, Springate model, Altmanove modele, poreske prevare i još puno toga. Obradit ćemo poslovanje sa Off-shore zonama kao i forenziku u javnim nabavkama. Ovu su pitanja na koja će učesnici seminara imati priliku da dobiju odgovore i da zajedno pokušamo riješiti dileme koje imaju, kroz interaktivan pristup, a u cilju da stečena znanja koriste u svom daljnjem radu.

Seminar je namijenjen:

Seminar je namijenjen osobama koje su spremne stjecati nova znanja i sistematizirati postojeća znanja iz forenzičkog računovodstva. Isto tako seminar je namjenjen računovođama, internim revizorima, eksternim revizorima, bankarima, kreditnim analitičarima, poreznim savjetnicima, rukovodiocima finansija i računovodstva, svim razinama menadžera koji rade na poslovima upravljanja, kao i svima koji rade na poslovima finansija i računovodstva, upravama društava i vlasnicima pravnih lica.

Predavač

fahrudin h

Fahrudin Hasanović

Internom revizijom se bavi više od petnaest godina, a radno iskustvo je sticao u Odjelima interne revizije Raiffeisen Bank Sarajevo i BH Telecom Sarajevo. Vršio je dužnost predsjednika i člana Odbora za reviziju u više privrednih društava. Pored toga, bavi se poslovnim finansijama, procjenama vrijednosti pravnih osoba, forenzičkom revizijom i transfernim cijenama. Autor je više članaka iz oblasti poslovnih finansija, revizije, forenzičke revizije i sl. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smjer finansijski menadžment. Vlasnik je domene i web sajta: www.forensicandfraud.ba. Dugogodišnji je član i predavač u Institutu za internu reviziju BiH. Član je Saveza računovođa i revizora FBIH/RS. U slobodno vrijeme se bavi tenisom, trčanjem i skijanjem.

Nabrajat ćemo dio Licenci/Certifikata koje posjeduje naš predavač:

 Certifikat za forenzičkog računovođu,
 Licenca za Ovlaštenog procjenitelja ekonomske vrijednosti pravnih osoba, imovine, obaveza i kapitala,
 External Quality Assessor in accordance with the IIA Standards,
 Nacionalni Certifikat ovlaštenog internog revizora u BiH (oblast: banke, IT i javni sektor/NGO),
 Certifikat internog revizora za javni sektor izdatog od Ministarstva finansija,
 Diploma za „Forensic Accounting Level 4“ izdata od ABC Awards & Certa Awards, UK.

Cijena

Kotizacija za učešće na seminaru Forenzičko računovodstvo i manipulacije u finansijskim izvještajima iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 20. januara iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 310,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

​Cijena uključuje:

Učešće na seminaru
Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi
Materijal za pisanje
Potvrdu o učešću na seminaru
Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

Mjesto i vrijeme održavanja:

SYS Company edukacijski centar

Adresa: Zmaja od Bosne 12C (Kubus C), 71000 Sarajevo

Vrijeme: 28. januar, 10-16h

Sve dodatne informacije moguće je dobiti putem:

E-mail: edu@sys.ba, Tel: 033 931 000

Izjave polaznika

Cjelokupan sadržaj seminara je savršeno prilagođen ciljanoj grupi. Odlična interakcija između predavača i polaznika tokom cijelog seminara.

Amela Musić
inMotion d.o.o.

Jako dobro pripremljen seminar sa akcentom na bitne segmente kontrolinga. Veoma dobro ukomponovana praktična primjena.

Berina Oruč Mirvić
Robot General Trading Co d.o.o.

Cjelovit i poučan seminar sa konkretnim primjerima popraćenim još konkretnijim prijedlozima za unaprijeđenije ličnih vještina. Iskrene preporuke!

Hamza Okanović
inMotion d.o.o.

Jako kreativno izlaganje od strane gospodina Mladena i gospodina Emira. Njihovi savjeti diraju u samu srž naših problema i smatram da nakon ovog seminara moj pristup poslu i rezultati će biti znatno efikasniji. Hvala od srca i želim vam sve najbolje.

Admir Ališehović
inMotion d.o.o.

Cjelokupni utisak za seminar Finansijski kontroling je odličan. Predavač Damir Sokolović je na veoma interesantan način, kroz svoje izlaganje uspio da ja kao polaznik seminara povežem pojedine procese u svojoj firmi tj. da ih bolje razumijem.

Selma Ahmetović
PBH Technologies d.o.o.

Seminar Finansijski kontroling je bio odličan! Damir Sokolović veoma dobro pripremljen predavač sa realnim pogledom na proces poslovanja. Sve pohvale za kompletnu organizaciju seminara!

Armin Gadžo
Gadžo Comerc d.o.o.

Seminar Finansijski kontroling je bio vrlo koristan. Predavač je vrlo zanimljiv, u objašnjavanju koristi primjere iz prakse što olakšava razumijevanje samog predavanja.

Sanja Stjepanović
Sarajevska berza - burza

Reference

SYS Company d.o.o. je bosanskohercegovačka IT kompanija osnovana 1999. godine. Od samog osnivanja, etablirao se kao istinski value added distributer sa ciljem da svojim partnerima i korisnicima pruži najveći mogući kvalitet proizvoda i usluga, što je i danas osnovna odlika kompanije.

Naše višegodišnje iskustvo u distribuciji, analizi poslovnih i IT procesa, te implementaciji IT rješenja smo sticali kako kod malih, tako i kod srednje velikim i enterprise kompanijama unutar različitih grana poslovanja kao što su telekomunikacije, proizvodnja, bankarstvo, osiguranje, distribucija, maloprodaja i vladine institucije.

Izvrsnost je ono što nas istinski pokreće. Vodeću poziciju na tržištu gradimo na stručnosti našeg prodajnog i inžinjerskog kadra, praćenju postojećih i kreiranju novih trendova na IT tržištu, kao i na pružanju podrške poslovnim procesima i sistemima naših partnera i korisnika.

Naša misija je razvijanje povjerenja i partnerstva, a naš primarni zadatak je razvijanje potražnje za proizvodima i rješenjima svojih principala, te profesionalnim uslugama našeg iskusnog inžinjerskog tima. Na tom putu konstantno investiramo u razvoj i oplemenjivanje tržišta, podstičući razumijevanje cjelokupnih rješenja od strane partnera i krajnjih korisnika.

SYS Company 1999. godine postao je autorizirani Cisco Systems distributer za Bosnu i Hercegovinu, da bi već u drugoj godini poslovanja dobili status autoriziranog Microsoft distributera za Bosnu i Hercegovinu. Distribucijski portfolio širimo 2003. godine, kada smo upotpunili našu ponudu sa infrastrukturalnim rješenjima kompanije Rittal, dok smo 2007. godine započeli saradnju i sa francuskim proizvođačem rješenja za besprekidno napajanje Infosec.

Prepoznati kao istinski value added distributor, 2008. godine postajemo autorizirani distributer EMC2 za Bosnu i Hercegovinu. Danas je ova distribucija proširena sa kompletnim Dell Technologies value portfoliom.

2017. godinu započinjemo sa distribucijom proizvoda iz scanning and printing portfolia Honeywell, još jednog svjetski poznatog proizvođača, da bismo krajem 2018. godine potpisali distributerski ugovor sa još jednim svjetskim liderom, ovaj put na polju video-nadzora, kontrole pristupa i video-prezentacijske opreme, Dahua Technology.

Posebno smo ponosni da 2019. otvaramo vrata SYS Company edukacijskog centra sa 4 moderno opremljene sale kapaciteta 80 mjesta. SYS Company edukacijski centar svojim će polaznicima omogućiti pohađanje inovativnih IT i poslovnih edukacija čiji se programi temelje na višegodišnjem iskustvu naših konsultanata u implementaciji vodećih tehnologija u različitim granama industrije.