fbpx

PRIJAVA NA SEMINAR 29. januar - SYS Company edukacijski centar Smanjenje troškova bolovanja i drugih vrsta izostanaka uposlenika

Smanjenje troškova bolovanja i drugih vrsta izostanaka uposlenika

Mislite li da imate puno lažnih bolovanja u kompaniji?

Primijetili ste da radnici iznenadno napuštaju kompaniju?

Rastu Vam troškovi rada?

Veliki broj poslodavaca sumnja na „lažna“ bolovanja kao glavni problem povezan s izostancima. No, da li je to zaista tako? Izostanak uposlenika iz radnih procesa (Apsentizam)  ima poguban uticaj na troškove i sveukupnu produktivnost kompanija. Međutim, poražavajuća činjenica je da se ovim problemom malo kompanija sistematski bavi.

Pojam apsentizam obuhvaća sve vrste privremenih izostanaka uposlenika iz radnih procesa, od bolovanja i kašnjenja na posao do zakonom propisanih slobodnih dana i godišnjih odmora. Kombiniranje različitih vrsta apsentizma stvara sinergijski efekt koji rezultira niskom produktivnošću rada.

Prema istraživanjima 35% bruto plaća odlazi na rad koji se nikada ne obavi, što apsentizam svrstava u drugi po redu najveći trošak rada, odmah iza isplate plaća.  U praksi se pokazalo da visoka stopa izostanaka uposlenika potiče visoku fluktuaciju postojećih uposlenika i smanjuje atraktivnost poslodavca za nove uposlenike. Obzirom da se u okruženju javlja problem nedostatka uposlenika i da će se zbog iseljavanja i loše demografske strukture taj problem samo još više produbljivati, kompanije  su prinuđene uvoditi inovativne metode u poslovnom upravljanju, a da ne ugroze svoj položaj društveno odgovornog poslodavca.

Prema zadnjem istraživanju, a koje je obuhvatilo regiju,  problem apsentizma iskazan u brojkama u izgleda ovako:

84% uposlenika efektivno radi  manje od 7,5 sati dnevno

Više od 13,5 dana bolovanja po svakom radniku godišnje (prosjek EU 7,4 dana)

39% uposlenika traži  nekoliko sati izostanka više od 20 puta godišnje

 40,7%  uposlenika koriste pauzu duže od 59 minuta na dan

42% uposlenika traže slobodan dan više od 10 puta godišnje

Ukupan broj dana izostanka po svakom radniku u prosjeku iznosi 51,3 radna dana godišnje

Zbog svega nabrojanog, upravljanje apsentizmom postaje neophodan poslovni proces ako kompanija namjerava ostati konkurentna na tržištu. Činjenica da 73% poduzeća u EU ima uspostavljen neki od modela upravljanja apsentizmom jasno pokazuje da se poslodavci u BiH također moraju početi sistematski baviti ovom problematikom.

Kako se može upravljati ovim pojavama uz istovremeno unaprjeđivanje organizacijske kulture i kako su taj problem rješavale kompanije u našem najbližem okruženju, moguće je doznati kroz jedinstveni seminaru koji se po prvi put organizira u našoj zemlji.

Predavači na seminaru dolaze iz Instituta za upravljanje apsentizmom iz Zagreba, jedine institucije na području Jugoistočne Europe koja se profesionalno bavi upravljanjem izostancima uposlenika.

Teme seminara:

 Izostanak uposlenika iz radnog procesa;

 Stvarni uzroci apsentizma;

 Vrste izostanaka iz radnog procesa;

 Mjerenje i analiza apsentizma;

 Osnovni alati za upravljanje apsentizmom.

Seminar je namijenjen:

Seminar je namijenjen svim razinama menadžmenta sa područja upravljanja ljudskim resursima, zaštite na radu, pravnih poslova i kontrole i obračuna plaća. Također se preporučuje vlasnicima i menadžerima malih i srednjih poduzeća koja nemaju jasno razgraničenu funkciju upravljanja ljudskim resursima.

Cilj seminara:

Stjecanje osnovnih znanja i vještina potrebnih upravljanje izostancima uposlenika iz radnog procesa (upravljanje apsentizmom).

Po završetku seminara polaznici će biti upoznati s metodama kako da:

 Uštede na troškovima bolovanja i drugih izostanaka uposlenika;

 Spriječe nastanak sudskih procesa;

 Identificiraju neodgovorne radnike koji zloupotrebljavaju bolovanje;

 Izmjere i prate izostanke uposlenika sa posla;

 Poboljšaju efikasnost organizacije.

Predavači

damir

Damir Kovačević, MBA

Osnivač i dopredsjednik Instituta za upravljanje apsentizmom svoju karijeru započeo je kao manager u internacionalnoj osigurateljnoj tvrtki zadužen za istraživanje i razvoj. Nakon 11 godina rada u korporaciji, početkom 2010. godine počinje se baviti poslovnim savjetovanjem u području upravljanja apsentizmom i postaje  prvi stručnjak za navedeno područje u jugoistočnoj Europi. Obnašao je dužnost predsjednika i člana upravnih vijeća više zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj a u periodu 2014. – 2015. bio član stručne skupine za reformu zdravstvenog osiguranja Republike Hrvatske.

Autor je jedinstvene metodologije upravljanja apsentizmom uz pomoć koje je moguće postići značajne uštede u poslovanju uz istovremeno poboljšanje organizacijske kulture. Objavio je veći broj radova na temu upravljanja izostancima uposlenika iz radnog procesa, te aktivno djeluje kao specijalni savjetnik brojnih organizacija u široj regiji.

Završio je poslijediplomski studij Executive MBA na Cotrugli Business School u Zagrebu.

sandra

Sandra Ćupurdija, MBA

Dugogodišnji samostalna konzultantica na području upravljanja ljudskim potencijalima koja svoje iskustvo „duguje“ radu na visokim pozicijama u vodećim hrvatskim i međunarodnim kompanijama u različitim poslovnim sektorima. Radila je u korporativnom sektoru za ljudske potencijale INA Grupe i MOL Grupe, gdje je u izazovnom međunarodnom okruženju sudjelovala u mnogim projektima vezanim uz moderniziranje načina upravljanja ljudskim potencijalima, uvođenja organizacijskih noviteta, poboljšanja angažiranosti uposlenika i smanjenja troškova vezanih za poslovanje. To je uključivalo rad na različitim razinama managementa, od strateškog do operativnog, sudjelovanje u projektima vezanim za različite razine upravljanja ljudskim potencijalima, od administrativne do strateške, zbog čega je dobro upoznata s izazovima s kojima se suočavaju različite organizacije.

Nakon bogate korporativne karijere započinje raditi kao poslovni savjetnik, a 2017. godine, postaje predsjednica Instituta za upravljanje Apsentizmom iz Zagreba.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a školovanje nastavlja na Cotrugli Business School, gdje stječe titulu MBA.

Cijena

Kotizacija za učešće na seminaru Smanjenje troškova bolovanja i drugih vrsta izostanaka uposlenika iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 17. januara 2019. godine iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 315,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

​Cijena uključuje:

 Učešće na seminaru
 Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi
 Materijal za pisanje
 Potvrdu o učešću na seminaru
 Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

Mjesto i vrijeme održavanja seminara

SYS Company edukacijski centar

Adresa: Zmaja od Bosne 12C (Kubus C), 71000 Sarajevo

Vrijeme: 29. januar, 10-17h

Sve dodatne informacije moguće je dobiti putem:

E-mail: edu@sys.ba, Tel: 033 931 000

Izjave polaznika

Seminar Finansijski kontroling je bio odličan! Damir Sokolović veoma dobro pripremljen predavač sa realnim pogledom na proces poslovanja. Sve pohvale za kompletnu organizaciju seminara!

Armin Gadžo
Gadžo Comerc d.o.o.

Cjelokupan sadržaj seminara je savršeno prilagođen ciljanoj grupi. Odlična interakcija između predavača i polaznika tokom cijelog seminara.

Amela Musić
inMotion d.o.o.

Jako kreativno izlaganje od strane gospodina Mladena i gospodina Emira. Njihovi savjeti diraju u samu srž naših problema i smatram da nakon ovog seminara moj pristup poslu i rezultati će biti znatno efikasniji. Hvala od srca i želim vam sve najbolje.

Admir Ališehović
inMotion d.o.o.

Cjelokupni utisak za seminar Finansijski kontroling je odličan. Predavač Damir Sokolović je na veoma interesantan način, kroz svoje izlaganje uspio da ja kao polaznik seminara povežem pojedine procese u svojoj firmi tj. da ih bolje razumijem.

Selma Ahmetović
PBH Technologies d.o.o.

Jako dobro pripremljen seminar sa akcentom na bitne segmente kontrolinga. Veoma dobro ukomponovana praktična primjena.

Berina Oruč Mirvić
Robot General Trading Co d.o.o.

Cjelovit i poučan seminar sa konkretnim primjerima popraćenim još konkretnijim prijedlozima za unaprijeđenije ličnih vještina. Iskrene preporuke!

Hamza Okanović
inMotion d.o.o.

Seminar Finansijski kontroling je bio vrlo koristan. Predavač je vrlo zanimljiv, u objašnjavanju koristi primjere iz prakse što olakšava razumijevanje samog predavanja.

Sanja Stjepanović
Sarajevska berza - burza

Reference

SYS Company d.o.o. je bosanskohercegovačka IT kompanija osnovana 1999. godine. Od samog osnivanja, etablirao se kao istinski value added distributer sa ciljem da svojim partnerima i korisnicima pruži najveći mogući kvalitet proizvoda i usluga, što je i danas osnovna odlika kompanije.

Naše višegodišnje iskustvo u distribuciji, analizi poslovnih i IT procesa, te implementaciji IT rješenja smo sticali kako kod malih, tako i kod srednje velikim i enterprise kompanijama unutar različitih grana poslovanja kao što su telekomunikacije, proizvodnja, bankarstvo, osiguranje, distribucija, maloprodaja i vladine institucije.

Izvrsnost je ono što nas istinski pokreće. Vodeću poziciju na tržištu gradimo na stručnosti našeg prodajnog i inžinjerskog kadra, praćenju postojećih i kreiranju novih trendova na IT tržištu, kao i na pružanju podrške poslovnim procesima i sistemima naših partnera i korisnika.

Naša misija je razvijanje povjerenja i partnerstva, a naš primarni zadatak je razvijanje potražnje za proizvodima i rješenjima svojih principala, te profesionalnim uslugama našeg iskusnog inžinjerskog tima. Na tom putu konstantno investiramo u razvoj i oplemenjivanje tržišta, podstičući razumijevanje cjelokupnih rješenja od strane partnera i krajnjih korisnika.

SYS Company 1999. godine postao je autorizirani Cisco Systems distributer za Bosnu i Hercegovinu, da bi već u drugoj godini poslovanja dobili status autoriziranog Microsoft distributera za Bosnu i Hercegovinu. Distribucijski portfolio širimo 2003. godine, kada smo upotpunili našu ponudu sa infrastrukturalnim rješenjima kompanije Rittal, dok smo 2007. godine započeli saradnju i sa francuskim proizvođačem rješenja za besprekidno napajanje Infosec.

Prepoznati kao istinski value added distributor, 2008. godine postajemo autorizirani distributer EMC2 za Bosnu i Hercegovinu. Danas je ova distribucija proširena sa kompletnim Dell Technologies value portfoliom.

2017. godinu započinjemo sa distribucijom proizvoda iz scanning and printing portfolia Honeywell, još jednog svjetski poznatog proizvođača, da bismo krajem 2018. godine potpisali distributerski ugovor sa još jednim svjetskim liderom, ovaj put na polju video-nadzora, kontrole pristupa i video-prezentacijske opreme, Dahua Technology.

Posebno smo ponosni da 2019. otvaramo vrata SYS Company edukacijskog centra sa 4 moderno opremljene sale kapaciteta 80 mjesta. SYS Company edukacijski centar svojim će polaznicima omogućiti pohađanje inovativnih IT i poslovnih edukacija čiji se programi temelje na višegodišnjem iskustvu naših konsultanata u implementaciji vodećih tehnologija u različitim granama industrije.

Budite na vrijeme informisani o našim uslugama i akcijama.

Prijavite se na našu mailing listu: